söndag 1 april 2012

Påskmiddag = Lammgryta, fetagratinerad ugnslax, pascha

Jag älskar alla stora högtider och följer traditioner. En del finns kvar från min barndom men en del har jag skapat nya för vår familj. Jag tycker jätte mycket om att ordna middagar för släkt och vänner. Största glädjen är egentligen planerarandet; "vad skall jag bjuda på, vad skall inhandlas" samt sedan planerna i vilken ordning vad skall tillredas. (om jag skulle ha stort hus och ett långt matbord och mera pengar skulle jag säkert be vänner på middag mycket ofta)

I år har jag bjudit mina pojkar med familjer samt Rasmus svärföräldrar på middag. Alla passar det inte för men jag beräknar i allafall att vi blir ca. 7-9 personer. Jag hoppas att också småflickorna kommer att tycka om min mat. 2 olika varma rätter måste det vara  för Anna är vegetarian men hon äter ändå fisk.

FÖRRÄTT:

sallad
kokta äggklyftor med färdig räksallad från K-butiken. Jätte god och finns att få på lösvikt. (passar också bra i smörgåskakor)
hemlagad bondost och skärgårdslimpa

VARMRÄTT:
Namm den blev jättegod. Jag gjorde dubbel sats och köpte "karitsan paahtopaisti". Den var så mör och god och smaklig. För att barnen inte skulle märka löken så körde jag den i mixer med lite rödvin.

Lammgryta ca 10 pers

Dethär är nu dubbel sats eftersom jag vill att den inte tar slut på hälft och resten kan man ju äta de följande dagarna eller frysa ner.

2 kg lammrostbiff skärs i bitar och brynes. Sätt det brynta köttet i en gryta.
Skölj stekpannan med lite vatten och häll i grytan. Kan också brynas i grytan och sen bara häll på lite vatten samt resten av ingredienserna:
10 vitlöksklyftor pressas
4 lökar hackas och fräses
4 morötter skalas och lagas i bitar och tillsätts i grytan
4 lagerblad
svartpeppar
buljong eller fondue
8 dl rödvin
Allt blandas i grytan. Sätt på locket och in i ugnen ca 2 timmar 150 C
sedan tillsätts 6 msk maizena mörk "suuruste" och värms upp.

Till grytan passar vitlökspotatis eller ris. Jag tänker göra båda, för båda passar också till laxen jag tänker göra.

Fetagratinerar ugnslax

ca 1 kg laxfile
ta bort benen från fisken och sätt filen på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Krydda försiktigt med salt och vitpeppar.
200 g fetaost smulas och sätts på fisken.
Grädda i 225 C ugn i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Garnera med dill.

Ett gott rödvin passar på till fisken och lammet.

EFTERRÄTT:

Memma och pascha. Jag brukar ha memma bara för att det hör till påsken och det köper jag bara en gång per år. Den serverar jag med vaniljsås. Men det är förståss helt frivilligt om man vill ha memma eller ej.

Men däremot så vill nog alla ha min

Pascha

Det som är annorlunda med min pascha är att jag tycker inte om russin eller om sukater så allt sådant lämnas bort och ersätter med Dajm bitar, choko och andra fruktbitar. Ibland har jag satt inglagda körsbär som jag lagat i små bitar, ofta dajmbitar, ibland riven mörk choko, nötter, annanas bitar från burk, mm beroende vad som kommer emot eller hur jag råkar känna för just då. 

Men i år bli min Pascha sådan här:

100 gr smör och 1 dl socker röres vitt och pösigt
4 äggulor och 1 dl socker vispas
2 dl grädde vispas med 1 tsk vaniljsocker
500 g kvark + 1 burk vaniljkvark + 1 burk lime-vitchoklad kvark + 1 burk citron kvark blandas med 2 msk citronsaft
1/2 hackad mandel
1/2 dl hackad daim el choko
1/2 dl ananasbitar, eller russin om man tycker om russin, eller torkade bär
Allt blandas och sätts över natten i ett durkslag med blöjtyg eller melittapåsar som jag har delat och satt på bottnet under. En Tupperware skål som vätskan kan rinna i är perfekt till detta. Beroende på hur kompakt man vill ha paschan kan man också sätta en liten tyngd ovanpå. Jag brukar använda 2 pentik tjocka tefat som tyngd.

Serveras med färska bär eller frukter eller burkfrukt och garneras med myntta el citronmeliss blad.


 

Oreo ostkaka

Oreo ostkaka Pajbotten: 22 st oreokex 50 g smör Fyllning: 450 g philadelphiaost 4 dl vispgrädde 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 16 st ore...