tisdag 10 januari 2012

Hemlagad bondost och skärgårdslimppa=Juntta bröd, samt vårgrön färskost

Min mamma lagade alltid hemlagad ost när det var fest. Alltid till jul och påsk och sen ibland däremellan :). Jag själv har fortsatt med traditionen men till osten lagar jag dessutom "juntta bröd"=skärgårdslimpa. Båda är lätta att laga. Min pappa har gjort av trä en ostform med en inristad blomma på bottnet så att osten får en vacker bild ovanpå.

OST

 
gammal ostform som min pappa har gjort säkert för 70 år sedan
1 l röd mjölk (hel mjölk)
1 l sur mjölk el kefir
2 dl grädde
20 g smör
4 ägg
knappt 1 msk salt

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och häll i mjölken. Låt mjölken få koka upp under omrörning så att den inte brinner fast i bottnet. (en silversked i kastrullen  på botten kan hjälpa :) ) Vispa samman ägg, grädde och sur mjölk (piimä) När mjölken kokar slå i blandningen under omrörning. Låt koka upp eller tills blandningen skär sig. Ta kastrullen från plattan och blanda i saltet. Låt stå och svalna. Då skär sig blandningen ännu lite till. Smaka om blandningen behöver mer salt när den har svalnat lite.

Ta ostformen som kan vara en durkslag (sil) som du har satt ett blöjtyg i. Häll i osten och låt den rinna av. Jag brukar sätta den i diskhon ovanpå ett fat som är ställt upp och ner. Sätt tygets ändor över osten och ett lock på. Ställ kallt till följande dag då du stjälper upp osten på ett serveringsfat. Gott på bröd som sådan eller med lite sylt på. Kan också serveras på smörgåsbord som förrätt. Har också använt den i smörgåskakor istället för äggsmör eller på karelska piroger.

JUNTTA BRÖD = SKÄRGÅRDSLIMPA (3 ST)

Blanda 1 liter appelsin juice, eller äppeljuice (2 dl sur mjölk/kefir/piimä om man vill ha en mjukare smak) 3 dl sirap. Värm upp till ca 37 C.


Blanda
3 dl grov malt
2 påsar torr jäst
1 msk salt
3 dl rågmjöl
3 dl vete- eller rågkli
knåda i med vispelns degkrokar
tillsätt 10-14 dl vetemjöl tills degen är fast, inte hård utan ganska lös i allafall.


Låt jäsa ca 1,5 timme.

Häll degen i 3-4 långa formar som är oljade och bröade eller om du inte har skorpmjöl så kan du använda kli.

Grädda i 165C ugn ca 1,5 timme.

Pensla bröden efter gräddning med en blandning av vatten och sirap.

Rekomenderas att ätas först följande dag. Mycket bra även att frysa.

Brukar använda brödet också 1 lager i smörgåskakor.

VÅRGRÖN FÄRSKOST


Det blir till ca 60 smörgåsar
750 g kvark
150 g smör
1 dl rypsolja
1 hel vitlök
1 ½ tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl klippt gräslök och/eller vårlök

till garnering
2 msk gräslök/vårlök

Häll kvarken i en tät sil på en skål. Sätt den i kylskåp för minst 6 timmar eller 1 dygn för att rinna av.

Vispa rumsvarmt smör med kvarken. Vispa i oljan som skall sakta rinna in kvark-smör blandningen (som när man gör majonnäs). Blanda i den pressade vitlöken, salt, peppar och gräs/vårlök. Avsmaka.

Håll den i kylskåp tills den serveras och garnera med klippt gräslök/vårlök.

Ostarna och brödet passar som sådant som förrätt eller som salt bit på Martha möten eller andra möten. Även till soppor och sallader.
Men om ni vill ha brödet och salladen som förrätt till kräftor eller annat så servera med öl eller en havlsött vittvin eller ett lätt röttvin som Chianti eller en icke eklagrad Tempranillo.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Oreo ostkaka

Oreo ostkaka Pajbotten: 22 st oreokex 50 g smör Fyllning: 450 g philadelphiaost 4 dl vispgrädde 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 16 st ore...