tisdag 10 januari 2012

Gourmet fest lätt och enkelt

Jag har bjudit min väninnä på lördagen till mig för "julgransplundring"

Vi plundrar granen med att dricka en Tattinger Rose champagne och äta en maträtt som passar ihop med champagnen. (som hon har gett mig)

Räkgratäng med sallad

1/2 kg skalade räkor
2 dl ris
2 lökar (helst söta eller salladslök)
1 liten purjo
1 dl dill
1 dl gräslök
4 vitlöksklyftor
100 g färska champinjoner (eller kantareller)¨
100 g gräddost
4 dl färdig räksås (t.ex blå band som gjorts med grädde)

Koka riset och fräs löken, purjon och svampen som skurits i små bitar i smör. Blanda med riset och sätt blandningen i en smörjd form. Sätt på örterna som klipps smått och räkorna. Häll på såsen. Ovanpå sätts den rivna osten. Gratinera i ugn ca 10 min 200 C.

Allt kan göras färdigt innan gästerna kommer sedan bara i ugnen när gästerna har kommit så behöver inte värdinnan stå i köket.

Serveras med en sallad och vitt bröd.

Sallad:

salladsblad
tomater
gurka
melon
jordgubbar
basilika
balsamico+1 tsk olja

Dela alla salladsingredienserna i små bitar. Blanda just före servering och häll på ca 3 msk balsamico blandat med 1 tsk olivolja.

Till efterrätt med samma champagne eller med kaffe och calvados serveras små bakelser. T.ex KakkuKeisaris chokladtryffelbakelse, fruktbakelse och mango passionmousse bakelse. De går bra att dela i 2-3 delar eftersom bakelserna har rektangulär form och då blir storleken passlig och var och en kan smaka flere olika smaker istället för endast en hel bakelse,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Oreo ostkaka

Oreo ostkaka Pajbotten: 22 st oreokex 50 g smör Fyllning: 450 g philadelphiaost 4 dl vispgrädde 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 16 st ore...