OST
gammal ostform som min pappa har gjort säkert för 70 år sedan
1 l röd mjölk (hel mjölk)
1 l sur mjölk el kefir
2 dl grädde
20 g smör
4 ägg
knappt 1 msk salt
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och häll i mjölken. Låt mjölken få koka upp under omrörning så att den inte brinner fast i bottnet. (en silversked i kastrullen på botten kan hjälpa :) ) Vispa samman ägg, grädde och sur mjölk (piimä) När mjölken kokar slå i blandningen under omrörning. Låt koka upp eller tills blandningen skär sig. Ta kastrullen från plattan och blanda i saltet. Låt stå och svalna. Då skär sig blandningen ännu lite till. Smaka om blandningen behöver mer salt när den har svalnat lite.
Ta ostformen som kan vara en durkslag (sil) som du har satt ett blöjtyg i. Häll i osten och låt den rinna av. Jag brukar sätta den i diskhon ovanpå ett fat som är ställt upp och ner. Sätt tygets ändor över osten och ett lock på. Ställ kallt till följande dag då du stjälper upp osten på ett serveringsfat. Gott på bröd som sådan eller med lite sylt på. Kan också serveras på smörgåsbord som förrätt. Har också använt den i smörgåskakor istället för äggsmör eller på karelska piroger.
JUNTTA BRÖD = SKÄRGÅRDSLIMPA (3 ST)
Blanda 1 liter appelsin juice, eller äppeljuice (2 dl sur mjölk/kefir/piimä om man vill ha en mjukare smak) 3 dl sirap. Värm upp till ca 37 C.
Blanda
3 dl grov malt
2 påsar torr jäst
1 msk salt
3 dl rågmjöl
3 dl vete- eller rågkli
knåda i med vispelns degkrokar
tillsätt 10-14 dl vetemjöl tills degen är fast, inte hård utan ganska lös i allafall.
Låt jäsa ca 1,5 timme.
Häll degen i 3-4 långa formar som är oljade och bröade eller om du inte har skorpmjöl så kan du använda kli.
Grädda i 165C ugn ca 1,5 timme.
Pensla bröden efter gräddning med en blandning av vatten och sirap.
Rekomenderas att ätas först följande dag. Mycket bra även att frysa.
Brukar använda brödet också 1 lager i smörgåskakor.
VÅRGRÖN FÄRSKOST
Det blir till ca 60 smörgåsar
750 g kvark
150 g smör
1 dl rypsolja
1 hel vitlök
1 ½ tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl klippt gräslök och/eller vårlök
till garnering
2 msk gräslök/vårlök
Häll kvarken i en tät sil på en skål. Sätt
den i kylskåp för minst 6 timmar eller 1 dygn för att rinna av.
Vispa rumsvarmt smör med kvarken. Vispa i
oljan som skall sakta rinna in kvark-smör blandningen (som när man gör
majonnäs). Blanda i den pressade vitlöken, salt, peppar och gräs/vårlök.
Avsmaka.
Håll den i kylskåp tills den serveras och
garnera med klippt gräslök/vårlök.
Ostarna och brödet passar som sådant som förrätt eller som salt bit på Martha möten eller andra möten. Även till soppor och sallader.
Men om ni vill ha brödet och salladen som förrätt till kräftor eller annat så servera med öl eller en havlsött vittvin eller ett lätt röttvin som Chianti eller en icke eklagrad Tempranillo.
Men om ni vill ha brödet och salladen som förrätt till kräftor eller annat så servera med öl eller en havlsött vittvin eller ett lätt röttvin som Chianti eller en icke eklagrad Tempranillo.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar