söndag 18 december 2016

Lammkött

Jag köpte ett halft lamm och jag trodde jag hade köpt fina köttbitar som jag är van vid att använda. Men jag fick lamm fiol, lammkotletter, ribs mm men allt med ben. Jag hamnade att lära mig något helt nytt med att tillverka dehär bitarna.

Kokboken fram, googla.... Nå jag kom fram till att:
Alla olika delar blir bra bara man marinerar köttet.
När jag tar ut köttet från frysen 1 dygn tidigare än jag skall tillreda det sätter jag köttet i en marinad som består av:
Matolja
rödvin (och vatten om man inte vill använda bara rödvin)
salt eller soija
svartpeppar
pulverkaffe (pulvret)
olika örtkryddor som mynta, rosmaring, oregano, timjam efter egen smak.

Sätt i kylen och ta fram före tillredning minst 3 timmar tidigare.

Grädda i gryta eller i ugn och ös köttet med grädde eller köttbuljong med ca 30 min mellanrum. Grädda enligt anvisningar för köttet och enligt dess vikt men helst i låg temperatur max 150 C.
Kotletter skall man steka i panna. Först bryna på hög värme och sedan på lägre värme ca 5 min./sida och sedan packa in i aluminium folie och låta ligga ytterligare ca 5 i rumsvärme eller max 10min i  100 C ugn. Gott men man borde försöka få bort den yttersta kanten eller skära den i skåror.
Auraost-saltnötter-päron sallad


Jag bara längtade något med Auraost och päron och då prövade jag på att göra en sådan här sallad som faktiskt blev jätte god. Dessutom åt barnbarnen också denhär salladen fast de annars inte äter sallad:

Salladsblad olika sorter
körsbärstomater (eller vanliga tomater)
gurka i tärningar

1 auraost i bitar (+ om man vill fetaost-oliver)
2-3 saftiga päron (el burk päron)
1 påse saltnötter, gärna cashew men jordnötter går också bra
klippt vårlök efter smak

Blanda allt just före servering

Gör till en salladssås på lite olivolja eller rypsolja, citronsaft, salt och vitpeppar
totalt max 0,5 dl. Häll på just före servering men blanda inte efter det. Eller om du använder feta ost från glasburk som innehåller oliver kan man använda den oljan direkt som salladsås.

När jag var i Toscana sommaren 2017 serverade de oftast grillat kött med sallad. Till denhär salladen passar det utmärkt med lamm file. Om det finns i sällskapet vegetarianer så kan de äta bara sallden.

Oreo ostkaka

Oreo ostkaka Pajbotten: 22 st oreokex 50 g smör Fyllning: 450 g philadelphiaost 4 dl vispgrädde 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 16 st ore...