lördag 8 juli 2017

Hangö laxsoppa

Koka potatis helst nypotatis med vårlök i vatten med salt och vitpeppar.
1 l potatis
1 knippe vårlök

tillsätt ca 500 g lax

När laxen är kokt tillsätt

500 g räkor
dill efter smak
2 dl grädde och smör

om man vill kan man sätta i soppan färska ärter och  färska morätter men ite nödvändigt

Severa med hemlagat skärgårdsbröd och smör

till soppan passar bra en Risling eller Chablis eller en helt vanlig Lager öl

Lamm revbensspjäll

Som jag tidigare skrev beställde jag ett halvt lamm och fick en kass med ben :) jag har alltid köpt lammfile och rostbiff så jag har aldrig gjort lamm fiol eller kotletter eller revbensspjäll. Idag gjorde jag den sista delen och gode gud så gott det blev. "trägen vinner"

Först saltade jag och pepprade den på båda sidor när jag tog den från frysen för att smälta. När den började smälta gned jag in saltet och kryddorna. Senare satt jag till pulverkaffe, vitlök, mat olja, socker och sweet chili.
Efter ca 30 min tillsatte jag rödvin.
Ugnen på 30 min 250 C och när ugnen var varm satt jag in revbensspjället 15 min sen vände jag det och hällde på av marineden. efter 15 min vände jag igen och hällde på mer av marinanden. Efter 30 min satt jag ugnen på 110 C och vände spjäldet och hällde igen lite av marinaden på.

I 110C 2timmar och 30 min. Ibland mera marinad eller vin men efter en stund fanns där ganska mycket vätska i ugnsformen så det räckte med att vända revbens spjället med 30 min mellanrum. Men ca 15 min före köttet är färdigt hällde jag på 2 dl grädde. När köttet blev färdigt blandade jag  spadet/såsen med köttet och vände köttet i såsen.

Gud vad gott och vilken sås utan att sätta något mjöl i.

Servera med potatis, ris, pasta eller potatismos.

KWHs Cabernet Sauvignon passade jätte bra som matdryck och som marinad.


Oreo ostkaka

Oreo ostkaka Pajbotten: 22 st oreokex 50 g smör Fyllning: 450 g philadelphiaost 4 dl vispgrädde 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 16 st ore...