tisdag 31 januari 2012

Liemessä 2005

2005 kom det i TV ett program som hette Liemessä. Timo anmälde mig dit med att berätta att jag är en gourmet kock. Före programmet var vi där för intervju och då frågade de vad jag inte kan eller tycker om att göra och eftersom jag sade att fisk har jag aldrig kunnat göra och att efterrätter som har många arbetsskeden som vispning, smältning, vispning, blandning, tycker jag inte om att göra. Resultatet blev att när andra gjorde 2-3 olika resept så fick jag göra 5!


                                                                                                                                                                                                                                           
SIIKAA SUOLAKUORESSA
2 siikaa (tai mikä kala vaan vaikka 1 iso hauki)
3 kg karkeaa merisuolaa
sitruunaa
pippuria
tilliä
Poista kalan pinnasta mahdolliset suomut. Kuivaa kalan pinta paperilla. Avaa vatsa ja mausta suolalla sekä pippurilla. Lisää tämän jälkeen siivutettu sitruuna ja tilli. Ripottele uuninkestävän astian pohjalle suolaa. Asettele kala suolapedin päälle. Suolaa voi myös kostuttaa hiemen jotta se kovettuisi uunissa ja muodostaisi näin rapean sekä lohkeavan kuoren kalan päälle. Peitä kala suolalla ja painele suola tiiviisti kalan pintaa vasten. Kypsennä kalaa uunissa 200C n.25 min. Riko kuori ja tarjoile.

Denhär fisken lyckas alltid och den blir jätte saftig och god. Passar därför jätte bra när man har en torrare fisk som t.ex. Gädda.

KASTIKE KALALLE
1/2 dl oliiviöljyä
1-2 salottisipulia hienonnettuna
1 dl kuivaa valkoviiniä (jos käytät samaa viiniä tarjoiluun niin osta hyvä kuiva Risling!)
2 rkl sitruunamehua
2 rkl kaprista (kapris ja kalat rakastavat toisiaan :) )
2 rkl hienonnettuja mustia oliiveja
2 rkl kuutioitua tomaattia
suolaa
pippuria
ruohosipulia
basilikaa (ja koska basilika ja mansikat sopivat hyvin yhteen niin voi koristella kastiketta tuoreilla mansikanpaloilla)
lehtipersiljaa

Esivalmistele ainekset: hienonna sipuli. Poista tomaateista siemenet ja kuutioi. Hienonna oliivit ja yrtit. Hauduta sipulia ja oliiviöljyä miedolla lämmöllä 10 min. Lisää loput ainekset juuri ennen tarjoilua, älä kiehauta. Tarkista suola.


PAPULISÄKE
200 g neulapapuja
1 salottisipuli hienonnettuna
 2 rkl voita
timjamia
sitruunan mehu
suolaa
Poista pavuista päädyt. Keitä suolalla maustetussa vedessä n. 2-3 min. Kuullota tällä välin sipuli ja timjami kasarissa voin kera. Älä ruskista. Lisää kiehautetut pavut joukkoon. Pyöräytä ja mausta suolalla sekä sitruunalla. Tarjoile.

Itse kyllä tarjoilisin kalan ja kastikkeen riisin kanssa tai lohkoperunoitten kanssa tai ihan uusien perunoitten kanssa.


SUKLAAMOUSSE JA SUOLAPÄHKINÄKINUSKIKASTIKE
1,5 dl maitoa
3 keltuaista
0,5 dl sokeria
1/2 vaniljatangon siemenet
200 g tummaa suklaata
3,5 dl kuohukermaa
1.5 liivate
Kiehauta maito ja vanilja. Vaahdota sokeri ja keltuaiset. Yhdistä kuuman maidon kera. Kypsennä vesihauteessa. Aseta astia sivuun jäähtymään. Sulata suklaa. Liota liivate. Yhdistä maito-sokeri-keltuaismassaan sulatettu suklaa ja liivate. Sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Nostele kermavaahto joukkoon ja annoste tarjoilukippoihin.

100 g sokeria
2 rkl rikottuja suolapähkinöitä
1 rkl hunajaa
1,5 dl kermaa
2 rkl voita
2 rkl tummaa suklaata
Sulata sokeri. Lisää pähkinät, hunaja ja kerma. Kiehauta. Lisää voi ja suklaa. Tarkista maku. Tarjoile moussen kanssa ja koristele tuoreilla marjoilla. Suklaa ja mansikat namm!!!!

torsdag 19 januari 2012

Matilda ärtsoppa eller Creme Ninjon

Jag har aldrig tyckt om riktig ärtsoppa. Men när det blir fastlag så MÅSTE man ju äta ärtsoppa och punch! Tur att jag hittade reseptet på Creme Ninjon.

Första gången jag gjorde ärtsoppan så var när jag ordnade för vänner fastlagsjippo i Suna på min gård. Vi åt varm ärtsoppa, drack uppvärmd punsch och åt till efterrätt hemlagade fastlagsbullar med grädde och mandelmassa. Vi hade en liten backe där utanför där vi kunde åka pulkka.

Jag älskar att ordna fester och hittar jätte gärna på någon orsak eller ett tema att ordna till.

Gourmet ärtsoppa: (ca 4 pesoner för den är namm...)

2 salott lökar (men vanliga går också bra)
1 klyfta vitlök

skärs i bitar och fräses i
50 g smör tillsammans med ca
700 g djupfrysta ärter *behövs till soppan 1 kg
tillsätt
1-2 mjöliga potatisar i bitar skurna
1/2 l hönsbuljong och
låt koka ca 15 min
blanda med mixer till en krämig soppa.
tillsätt ca 300 g dj ärter *
blanda med mixern
krydda med
salt och vitpeppar
just före servering tiillsättes
4 dl löst vispad grädde och
1/2 dl champagne
1/2 dl sherry


om du serverar färdigt i portioner så kan du ännu garnerna soppan med kaviar eller lax rom och en klick grädde och några citronmelissa blad

Serveras med värmd punch och Tattinger Brut Reserve Champagne. ( :)  kan nog ersättas med ett torrt skumvin)













tisdag 17 januari 2012

Himmelsk laxsoppa :) !

Den här soppans resept hittade jag i HBL för  jätte länge sedan. Det är en lättlagad och jätte god soppa som man kan bjuda fast åt Kungar och presidenter!

för 4 personer
1 gul lök
4 morötter strimlas och fräses i
1 msk smör
smula i 2 tärningar fiskbuljong och häll i
5 dl torrt vittvin och
1 l grädde
Låt koka några minuter. Morötterna får inte bli för mjuka det måste finnas ett visst tuggmotstånd.
Krydda med svartpeppar.
400 g varmrökt lax fördelas i portionsbitar och blanda i soppan just före servering, eller om du serverar färdiga portioner så sätt laxen färdigt på tallriken och häll soppan över.

Dekorera vackert med färsk basilika eller dill.

Serveras med färskt vitt bröd, helst knaprig batong och med aioli eller vitlöksmajonnäs.

måndag 16 januari 2012

Hellenbergs Bakelser

Det var 2002 som min vän Timo Hellenberg gjorde sin doktorsavhandling.

Han hade vid något tillfälle sagt att det skulle vara fint att få en bakelse i eget namn. Det finns ju Runebergs tårta, Alexandersbakelse, Svinhufvudstårta så varför inte Dr Hellenbergs bakelse?

Då lovade jag att om han kommer så långt att han disputerar och blir doktor så lovar jag att jag skall göra en egen bakelse åt honom och jag lovade att den också skall komma i någon tidning. Så jag började planera och pröva mig fram med att komponera en egen bakelse på ingredienser Timo tycker om: Calvados, Punch, honung. Han tycker om morotsbakelser så det var också en utgånspunkt. Bakelsen hade olika variationer tills den sen sist och slut fick sitt slutliga resept.


Ja så kom den stora dagen när disputationen skulle äga rum. Receptet var färdigt och nu gällde det att få någon att publicera det, och HBL var den som tog kontakt och sade att historien jag skrivit om tillkomsten var så intressant att de ville träffa mig och publicera receptet. Samma dag som disputationen och karonkkan var så fanns bild på mig och bakelsen i HBL och receptet och berättelsen. När gästerna kom till karonkkan så sade de att de hade läst i HBL att de skall bli bjudna på Hellenbergs bakelser!

2 ägg
2 dl socker vispas pösigt tillsammans
1,5 dl vaniljkvark
1,5 dl punsch blandas i äggskummet
blanda
3 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
häll i ägg-kvark blandningen och sist 150 g smält smör.
Bred ut kaksmeten på en ungnsplåt och grädda 25 min i 200C

Glasyr:

75 g osaltat smällt smör
1/2 dl calvados
250 g pudersocker
blandar och hälls på den avsvalnade kakan
garnera med hackade hasselnötter och honung.

Gör gärna hjärtformade bakelser med pepparkaks form.

Servera till kaffe, tea eller skumvin.

Eller varför inte använda Hellenbergs bakelsens botten och fylla med rabarbesylt, blandat; citron färskost + vanilj kvark + vispad grädde, ovanpå samma och garnera med jordgubbar och blåbär.


eller gör en sockerkaks botten:

Vispa 4 ägg med 3 dl socker, vitt och pösigt
blanda 1,5 dl potatismjöl + 1,5 dl vetemjöl + 3 tsk bakpulver. Blanda ordentligt med fingrarna eller kör genom en sil. Blanda om vartannat 6 msk hett vatten och mjölblandninge i de vispade äggen.

Grädda i ugn 200 C ca 40 min. Känn med sticka att kakan är genomgräddad. Öppna inte ugnen under gräddningen för då faller kakan ihop.

tisdag 10 januari 2012

Gourmet fest lätt och enkelt

Jag har bjudit min väninnä på lördagen till mig för "julgransplundring"

Vi plundrar granen med att dricka en Tattinger Rose champagne och äta en maträtt som passar ihop med champagnen. (som hon har gett mig)

Räkgratäng med sallad

1/2 kg skalade räkor
2 dl ris
2 lökar (helst söta eller salladslök)
1 liten purjo
1 dl dill
1 dl gräslök
4 vitlöksklyftor
100 g färska champinjoner (eller kantareller)¨
100 g gräddost
4 dl färdig räksås (t.ex blå band som gjorts med grädde)

Koka riset och fräs löken, purjon och svampen som skurits i små bitar i smör. Blanda med riset och sätt blandningen i en smörjd form. Sätt på örterna som klipps smått och räkorna. Häll på såsen. Ovanpå sätts den rivna osten. Gratinera i ugn ca 10 min 200 C.

Allt kan göras färdigt innan gästerna kommer sedan bara i ugnen när gästerna har kommit så behöver inte värdinnan stå i köket.

Serveras med en sallad och vitt bröd.

Sallad:

salladsblad
tomater
gurka
melon
jordgubbar
basilika
balsamico+1 tsk olja

Dela alla salladsingredienserna i små bitar. Blanda just före servering och häll på ca 3 msk balsamico blandat med 1 tsk olivolja.

Till efterrätt med samma champagne eller med kaffe och calvados serveras små bakelser. T.ex KakkuKeisaris chokladtryffelbakelse, fruktbakelse och mango passionmousse bakelse. De går bra att dela i 2-3 delar eftersom bakelserna har rektangulär form och då blir storleken passlig och var och en kan smaka flere olika smaker istället för endast en hel bakelse,

Hemlagad bondost och skärgårdslimppa=Juntta bröd, samt vårgrön färskost

Min mamma lagade alltid hemlagad ost när det var fest. Alltid till jul och påsk och sen ibland däremellan :). Jag själv har fortsatt med traditionen men till osten lagar jag dessutom "juntta bröd"=skärgårdslimpa. Båda är lätta att laga. Min pappa har gjort av trä en ostform med en inristad blomma på bottnet så att osten får en vacker bild ovanpå.

OST

 
gammal ostform som min pappa har gjort säkert för 70 år sedan
1 l röd mjölk (hel mjölk)
1 l sur mjölk el kefir
2 dl grädde
20 g smör
4 ägg
knappt 1 msk salt

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och häll i mjölken. Låt mjölken få koka upp under omrörning så att den inte brinner fast i bottnet. (en silversked i kastrullen  på botten kan hjälpa :) ) Vispa samman ägg, grädde och sur mjölk (piimä) När mjölken kokar slå i blandningen under omrörning. Låt koka upp eller tills blandningen skär sig. Ta kastrullen från plattan och blanda i saltet. Låt stå och svalna. Då skär sig blandningen ännu lite till. Smaka om blandningen behöver mer salt när den har svalnat lite.

Ta ostformen som kan vara en durkslag (sil) som du har satt ett blöjtyg i. Häll i osten och låt den rinna av. Jag brukar sätta den i diskhon ovanpå ett fat som är ställt upp och ner. Sätt tygets ändor över osten och ett lock på. Ställ kallt till följande dag då du stjälper upp osten på ett serveringsfat. Gott på bröd som sådan eller med lite sylt på. Kan också serveras på smörgåsbord som förrätt. Har också använt den i smörgåskakor istället för äggsmör eller på karelska piroger.

JUNTTA BRÖD = SKÄRGÅRDSLIMPA (3 ST)

Blanda 1 liter appelsin juice, eller äppeljuice (2 dl sur mjölk/kefir/piimä om man vill ha en mjukare smak) 3 dl sirap. Värm upp till ca 37 C.


Blanda
3 dl grov malt
2 påsar torr jäst
1 msk salt
3 dl rågmjöl
3 dl vete- eller rågkli
knåda i med vispelns degkrokar
tillsätt 10-14 dl vetemjöl tills degen är fast, inte hård utan ganska lös i allafall.


Låt jäsa ca 1,5 timme.

Häll degen i 3-4 långa formar som är oljade och bröade eller om du inte har skorpmjöl så kan du använda kli.

Grädda i 165C ugn ca 1,5 timme.

Pensla bröden efter gräddning med en blandning av vatten och sirap.

Rekomenderas att ätas först följande dag. Mycket bra även att frysa.

Brukar använda brödet också 1 lager i smörgåskakor.

VÅRGRÖN FÄRSKOST


Det blir till ca 60 smörgåsar
750 g kvark
150 g smör
1 dl rypsolja
1 hel vitlök
1 ½ tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl klippt gräslök och/eller vårlök

till garnering
2 msk gräslök/vårlök

Häll kvarken i en tät sil på en skål. Sätt den i kylskåp för minst 6 timmar eller 1 dygn för att rinna av.

Vispa rumsvarmt smör med kvarken. Vispa i oljan som skall sakta rinna in kvark-smör blandningen (som när man gör majonnäs). Blanda i den pressade vitlöken, salt, peppar och gräs/vårlök. Avsmaka.

Håll den i kylskåp tills den serveras och garnera med klippt gräslök/vårlök.

Ostarna och brödet passar som sådant som förrätt eller som salt bit på Martha möten eller andra möten. Även till soppor och sallader.
Men om ni vill ha brödet och salladen som förrätt till kräftor eller annat så servera med öl eller en havlsött vittvin eller ett lätt röttvin som Chianti eller en icke eklagrad Tempranillo.




Oreo ostkaka

Oreo ostkaka Pajbotten: 22 st oreokex 50 g smör Fyllning: 450 g philadelphiaost 4 dl vispgrädde 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 16 st ore...