lördag 13 april 2013

Mjöd

2 citroner tvättas, skalas med potatisskalare och pressas eller skivas men ta bort det vita.
Koka upp 5 l vatten
lös upp max 1/4 tsk färsk jäst i ljummet vatten
tillsätt i det kokta vattnet ca 200 g socker
200 g farinsocker
1 dl sirap
när vätskan har svalnat till handvarmt så tillsätts jästen och citronsaften
eller
sätt citronskal och skivad citron i ett durkslag i vattnet. Jag kokar vattnet i stor kastrull och använder Tupperware durkslag som jag sätter i med lock. Då behöver man inte sila mjödet.
Häll i 1 flaska mellanöl.
Låt jäsa till följande dag.
Häll på flaskor som du har satt nårgra russin i och en nypa socker.

Låt flaskorna stå i rumsvärme till följande dag.

Förvaras kallt. Håller nog flere veckor på flaskor men blir oftas starkare ju längre det sparas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Oreo ostkaka

Oreo ostkaka Pajbotten: 22 st oreokex 50 g smör Fyllning: 450 g philadelphiaost 4 dl vispgrädde 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 16 st ore...