söndag 18 december 2016

Lammkött

Jag köpte ett halft lamm och jag trodde jag hade köpt fina köttbitar som jag är van vid att använda. Men jag fick lamm fiol, lammkotletter, ribs mm men allt med ben. Jag hamnade att lära mig något helt nytt med att tillverka dehär bitarna.

Kokboken fram, googla.... Nå jag kom fram till att:
Alla olika delar blir bra bara man marinerar köttet.
När jag tar ut köttet från frysen 1 dygn tidigare än jag skall tillreda det sätter jag köttet i en marinad som består av:
Matolja
rödvin (och vatten om man inte vill använda bara rödvin)
salt eller soija
svartpeppar
pulverkaffe (pulvret)
olika örtkryddor som mynta, rosmaring, oregano, timjam efter egen smak.

Sätt i kylen och ta fram före tillredning minst 3 timmar tidigare.

Grädda i gryta eller i ugn och ös köttet med grädde eller köttbuljong med ca 30 min mellanrum. Grädda enligt anvisningar för köttet och enligt dess vikt men helst i låg temperatur max 150 C.
Kotletter skall man steka i panna. Först bryna på hög värme och sedan på lägre värme ca 5 min./sida och sedan packa in i aluminium folie och låta ligga ytterligare ca 5 i rumsvärme eller max 10min i  100 C ugn. Gott men man borde försöka få bort den yttersta kanten eller skära den i skåror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Oreo ostkaka

Oreo ostkaka Pajbotten: 22 st oreokex 50 g smör Fyllning: 450 g philadelphiaost 4 dl vispgrädde 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 16 st ore...