tisdag 31 januari 2012

Liemessä 2005

2005 kom det i TV ett program som hette Liemessä. Timo anmälde mig dit med att berätta att jag är en gourmet kock. Före programmet var vi där för intervju och då frågade de vad jag inte kan eller tycker om att göra och eftersom jag sade att fisk har jag aldrig kunnat göra och att efterrätter som har många arbetsskeden som vispning, smältning, vispning, blandning, tycker jag inte om att göra. Resultatet blev att när andra gjorde 2-3 olika resept så fick jag göra 5!


                                                                                                                                                                                                                                           
SIIKAA SUOLAKUORESSA
2 siikaa (tai mikä kala vaan vaikka 1 iso hauki)
3 kg karkeaa merisuolaa
sitruunaa
pippuria
tilliä
Poista kalan pinnasta mahdolliset suomut. Kuivaa kalan pinta paperilla. Avaa vatsa ja mausta suolalla sekä pippurilla. Lisää tämän jälkeen siivutettu sitruuna ja tilli. Ripottele uuninkestävän astian pohjalle suolaa. Asettele kala suolapedin päälle. Suolaa voi myös kostuttaa hiemen jotta se kovettuisi uunissa ja muodostaisi näin rapean sekä lohkeavan kuoren kalan päälle. Peitä kala suolalla ja painele suola tiiviisti kalan pintaa vasten. Kypsennä kalaa uunissa 200C n.25 min. Riko kuori ja tarjoile.

Denhär fisken lyckas alltid och den blir jätte saftig och god. Passar därför jätte bra när man har en torrare fisk som t.ex. Gädda.

KASTIKE KALALLE
1/2 dl oliiviöljyä
1-2 salottisipulia hienonnettuna
1 dl kuivaa valkoviiniä (jos käytät samaa viiniä tarjoiluun niin osta hyvä kuiva Risling!)
2 rkl sitruunamehua
2 rkl kaprista (kapris ja kalat rakastavat toisiaan :) )
2 rkl hienonnettuja mustia oliiveja
2 rkl kuutioitua tomaattia
suolaa
pippuria
ruohosipulia
basilikaa (ja koska basilika ja mansikat sopivat hyvin yhteen niin voi koristella kastiketta tuoreilla mansikanpaloilla)
lehtipersiljaa

Esivalmistele ainekset: hienonna sipuli. Poista tomaateista siemenet ja kuutioi. Hienonna oliivit ja yrtit. Hauduta sipulia ja oliiviöljyä miedolla lämmöllä 10 min. Lisää loput ainekset juuri ennen tarjoilua, älä kiehauta. Tarkista suola.


PAPULISÄKE
200 g neulapapuja
1 salottisipuli hienonnettuna
 2 rkl voita
timjamia
sitruunan mehu
suolaa
Poista pavuista päädyt. Keitä suolalla maustetussa vedessä n. 2-3 min. Kuullota tällä välin sipuli ja timjami kasarissa voin kera. Älä ruskista. Lisää kiehautetut pavut joukkoon. Pyöräytä ja mausta suolalla sekä sitruunalla. Tarjoile.

Itse kyllä tarjoilisin kalan ja kastikkeen riisin kanssa tai lohkoperunoitten kanssa tai ihan uusien perunoitten kanssa.


SUKLAAMOUSSE JA SUOLAPÄHKINÄKINUSKIKASTIKE
1,5 dl maitoa
3 keltuaista
0,5 dl sokeria
1/2 vaniljatangon siemenet
200 g tummaa suklaata
3,5 dl kuohukermaa
1.5 liivate
Kiehauta maito ja vanilja. Vaahdota sokeri ja keltuaiset. Yhdistä kuuman maidon kera. Kypsennä vesihauteessa. Aseta astia sivuun jäähtymään. Sulata suklaa. Liota liivate. Yhdistä maito-sokeri-keltuaismassaan sulatettu suklaa ja liivate. Sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Nostele kermavaahto joukkoon ja annoste tarjoilukippoihin.

100 g sokeria
2 rkl rikottuja suolapähkinöitä
1 rkl hunajaa
1,5 dl kermaa
2 rkl voita
2 rkl tummaa suklaata
Sulata sokeri. Lisää pähkinät, hunaja ja kerma. Kiehauta. Lisää voi ja suklaa. Tarkista maku. Tarjoile moussen kanssa ja koristele tuoreilla marjoilla. Suklaa ja mansikat namm!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Oreo ostkaka

Oreo ostkaka Pajbotten: 22 st oreokex 50 g smör Fyllning: 450 g philadelphiaost 4 dl vispgrädde 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 16 st ore...