Första gången jag gjorde ärtsoppan så var när jag ordnade för vänner fastlagsjippo i Suna på min gård. Vi åt varm ärtsoppa, drack uppvärmd punsch och åt till efterrätt hemlagade fastlagsbullar med grädde och mandelmassa. Vi hade en liten backe där utanför där vi kunde åka pulkka.
Jag älskar att ordna fester och hittar jätte gärna på någon orsak eller ett tema att ordna till.
Gourmet ärtsoppa: (ca 4 pesoner för den är namm...)
2 salott lökar (men vanliga går också bra)
1 klyfta vitlök
skärs i bitar och fräses i
50 g smör tillsammans med ca
700 g djupfrysta ärter *behövs till soppan 1 kg
tillsätt
1-2 mjöliga potatisar i bitar skurna
1/2 l hönsbuljong och
låt koka ca 15 min
blanda med mixer till en krämig soppa.
tillsätt ca 300 g dj ärter *
blanda med mixern
krydda med
salt och vitpeppar
just före servering tiillsättes
4 dl löst vispad grädde och
1/2 dl champagne
1/2 dl sherry
om du serverar färdigt i portioner så kan du ännu garnerna soppan med kaviar eller lax rom och en klick grädde och några citronmelissa blad
Serveras med värmd punch och Tattinger Brut Reserve Champagne. ( :) kan nog ersättas med ett torrt skumvin)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar