onsdag 9 augusti 2017

HELSTEKT GRISFILE I UGN

Det är mycket enkelt och gott att steka hel grisfile i ugn.

Sätt filen dagen före i marinad.
I marinaden kan man blanda egentligen vad man vill men här är exempel på ingredienser i marinad. Man kan använda alla eller bara en del av ingredienserna:
Rödvin, soja, svartpeppar, salt, vitlök, lök, honung, sweet chili, olja, citronsaft, köttfondi, ingefära, olika örtkryddor.
Vänd filen då och då om du inte har så mycket marinad att det täcker hela filen. Man kan också sätta filen och marinaden i en påse och vända på påsen.
Sätt filen med marinad i kylskåpet helst föregående dag.

Ta filen från kylskåpet i rumsvärme minst en timme före stekning helst redan 3 timmar tidigare.
Ta filen från marinaden och torka lätt av det mesta av marinaden. Sätt i stekpåse och använd gärna stektermometer. Stek i 200C ugn tills inre värmen är 70C. Ta ut den och sätt den i aluminium folie för en stund ca 15 min. Skär i skivor och servera med klyftpotatis eller med en god sallad t.ex min Auraost-saltnöt-päron sallad.

Jag bjöd min väninna på Kanttarell bruschetta till förrätt, grifile med sallad till varmrätt och till efterrätt blåbärspaj med mascapone skum.
Dryck: till förrätt och efterrätt halvtorr prosecco, till varmrätt Rose vin.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Oreo ostkaka

Oreo ostkaka Pajbotten: 22 st oreokex 50 g smör Fyllning: 450 g philadelphiaost 4 dl vispgrädde 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 16 st ore...